Bioaktywne ciasto buraczane – #vege

12 kwietnia 2017

Stosowanie rygorystycznych diet jest bardzo trudne a jednym z najczęstszych problemów jest to że brakuje nam w posiłkach tych „smaków” które najbardziej lubimy. Na zaspokojenie potrzeb osób które bez słodyczy obejść się nie mogą ( lub jest im bardzo trudno) postanowiłam wstawić na blog przepis na moje ulubione bioaktywne ciasto buraczane. W związku z tym, iż w skład ciasta wchodzą składniki o udowodnionych prozdrowotnych ( bioaktywnych) właściwościach – burak, żurawina, orzechy, tak też postanowiłam je nazwać. Ilościowo najwięcej składników bioaktywnych w tym cieście znajduje się z buraka, dlatego też to on został krótko w tym poście opisany 🙂

Warzywa i owoce bogate w składniki bioaktywne zaleca się w celu utrzymania zdrowia i przeciwdziałaniu choróbom dietozależnym ( cywilizacyjnym) . Do związków bioaktywnych zalicza się : polifenole, organiczne połączenia siarki, terpeny, kurkuminę, kumaryny, karotenoidy, betalainy których spożywanie można określić jako naturalną terapię w prewencji chorób dietozależnych. Spożywanie żywności bioaktywnej zapobiega, zahamowuje i/lub odwraca procesy degradacyjne ( nowotworzenia) w naszym organizmie.
Czerwono-fioletowe barwniki betacyjaniny znajdujące się w warzywach i owocach należą do grupy związków ( betalainy) o udowodnionej aktywności przeciwnowotworowej.
Buraki ćwikłowe bogate są w betacyjaniny. Regulują poziom cholesterolu , dodatkowo zalecane są w dietoterapii osób z anemią, chorujących na białaczkę, nadciśnienie tętnicze czy z chorobami serca.
Pomimo tego iż buraki są niskokaloryczne (33 kcal/100 g) maja wysoki IG ( 64) co sprawia że nie są zalecane w diecie osób z cukrzycą.
Porcja tego ciasta dostarcza 3,8 WW.

Przepis na bioaktywne ciasto buraczane

image

Porcja dostarcza – ok 322 kcal/ 5,6 B/ 16,3 T/ 37,9 W/ 3,8 WW

image

image