Dietetyk Katarzyna Kasongo – kwalifikacje zawodowe

Jestem absolwentką Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Studiowałam na Wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, specjalność Dietetyka. W trakcie nauki odbyłam praktykę w poradni diabetologicznej w Szpitalu Powiatowym w Szamotułach. Nieustannie pogłębiam swoją wiedzę w dziedzinie dietetyki poprzez uczestnictwo w licznych kursach i konferencjach naukowych.

Kursy i szkolenia:

  • Uczestnictwo w III Ogólnopolskich Dniach Otyłości 2012 Poznań org. PTD
    Uczestnictwa w konferencji Dietetyka Forum – żywienie, a choroby nowotworowe, wybrane aspekty dietetyki klinicznej, leczenie dietetyczne u kobiet, postępy w leczeniu otyłości 2014 Poznań, Food Forum;
  • Webinarium – Rajd Nowoczesnej Dietetyki 2016;
  • Optymalna – podaż białka w sporcie 2016;
  • Bakterie do zadań specjalnych – Faecalibacteriumprausnitzii i Akketmansia 2016;
  • Dieta bez wszystkiego – czy da się to rozpisać 2016;
  • Webinarium – Dietoterapia pacjenta otyłego. Nowe możliwości leczenia 2016;
  • Dietoterapia chorób autoimmunologicznych tarczycy 2016;
  • Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych 2017;
  • Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym 2017;
  • Budowa masy mięśniowej na diecie roślinnej VeganWorkout 2017.
  • Żywienie w sportach sylwetkowych – okres przygotowawczy i startowy z analizą przypadku – szkolenie IEŻ 2017
  • Cukrzyca oraz choroba refluksowa przełyku u osób aktywnych fizycznie – postępowanie żywieniowe na podstawie studium przypadku – szkolenie IEŻ 2017
  • Implikacje metaboliczne insulinooporności – dietoterapia z omówieniem studium przypadków – szkolenie IEŻ 2017
  • Dietoterapia w autyzmie i ADHD – studium przypadku – szkolenie IEŻ 2017
  • Zaburzenia łaknienia i regulacji poboru pokarmu – interwencje żywieniowe – szkolenie IEŻ 2017
  • Gluten – między efektem nocebo, a rzeczywistym problemem – studium przypadków – szkolenie IEŻ 2017

Kompleksowe poradnictwo dietetyczne

Plany żywieniowe opracowuję zgodnie z zasadą zrównoważonego bilansu energetycznego, dzięki czemu posiłki są zdrowe oraz smaczne, mają korzystny wpływ na cały organizm.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom pacjentów diety układam z uwzględnieniem najnowszych trendów dietetycznych i/lub żywności produkowanej metodami rolnictwa ekologicznego. Dlatego każdy z nich może mieć pewność, że spożywa dobrze skomponowany, wartościowy posiłek, a jednocześnie ogranicza przyjmowanie niekorzystnych dla zdrowia zanieczyszczeń i konserwantów.

Plany dietetyczne dla osób chorych przygotowuję na podstawie aktualnych wskazówek żywieniowych poszczególnych towarzystw oraz w oparciu o zalecenia lekarza prowadzącego, jeżeli takowe istnieją. Podczas układania diet eliminacyjnych posiłkuję się nowoczesnymi narzędziami diagnostycznymi wprowadzonymi przez Instytut Mikroekologii w Poznaniu. Badania wykonywane są w laboratorium Instytutu, natomiast materiał do badań pacjent może samodzielnie pobrać w domu.

Rozpisane diety bilansowane są już na poziomie poszczególnych posiłków, w związku z tym pacjent ma możliwość dokonywania swobodnego wyboru pomiędzy wszystkimi daniami zaproponowanymi w jadłospisie, w zależności od tego, na co ma ochotę. Posiłki są urozmaicone, właściwie skomponowane pod względem gramatury, kaloryczności i proporcji zawartych w nich składników odżywczych.

Pracując jako dietetyk stosuję holistyczne podejście do zdrowia. Współpracuję z innymi placówkami działającymi na rzecz promocji zdrowia z Centrum Rehabilitacji „Kinesis” oraz Zespołem Poradni Specjalistycznych  „Orthos”. Pomagam pacjentom z chorobami narządów ruchu w szybszym powrocie do sprawności fizycznej poprzez kontrolowaną utratę masy ciała.

Wizyta w poradni lub z dojazdem do klienta

Z moich usług jako dietetyka mogą skorzystać osoby dorosłe i dzieci. Układając diety sugeruję się stanem zdrowia, indywidualnymi potrzebami, aktywnością i upodobaniami kulinarnymi. Dlatego nie stanowią one obciążenia dla stosujących je osób, przynoszą satysfakcjonujące i długotrwałe efekty.

Jestem dietetykiem świadczącym usługi w formie stacjonarnej i mobilnej. To wygodne rozwiązanie szczególnie dla tych osób, które zamieszkują okolice Poznania – między innymi Luboń, Skórzewo, Komorniki czy Plewiska. Osoby zainteresowane usługą mobilną proszę o wcześniejszy kontakt w celu sprawdzenia jej dostępności i omówienia szczegółów.

CERTYFIKATY