Jaglano-amarantusowo-kokosowa gorąca czekolada

24 października 2016

W okresie jesienno-zimowy narażeni jesteśmy na wiele czynników które osłabiają nasz organizm. Niedostateczna ilość słońca, pochmurna i deszczowa aura za oknem sprawiają że zaczyna brakować nam energii. Gorąca kremowa czekolada która w składzie zawiera wiele składników odżywczych z pewnością rozgrzeje nasze ciało i sprawi że odzyskamy pozytywna energię.

Składniki na 1 porcję – filiżanka :

  • 200ml mleko krowie lub roślinne
  • 20g-1łyżka kakao
  • 15g -1łyzeczka miodu naturalnego
  • 20g – 1 łyżka płatki jaglane
  • 10g- 1 łyżeczka płatki amarantusa
  • 10g -1 łyżeczka wiórki kokosowe
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta soli

Wykonanie:

  • Mleko zagotuj. Dodaj płatki jaglane , płatki amarantusa , kakao, cynamon i sól. Gotuj przez 3-4 minuty aż całość zgęstnieje ( możesz dodać troszkę wody).
  • Na koniec całość blenduj dokładnie. Gdy napój lekko przestygnie dodaj miód i posyp na koniec wiórkami.
  • Smacznego

img

Jedna filiżanka zawiera około :

  • Białko 15,82 g
  • Tłuszcz 15,6 g
  • Węglowodany 62 g
  • Kalorie 436 kcal
  • Sód 99 mg
  • potas 784 mg
  • wapń 305 mg
  • fosfor 505 mg
  • magnez 190 mg
  • żelazo 6,5 mg
  • cynk 3,55 mg
  • Wit.A 41 µg
  • Wit.D 0,03 µg
  • Wit.C 3,05 mg
  • Wit.E 0,56 mg
  • Wit B6 0,5 mg
  • Wit B12 0,90 µg
  • Foliany 42,4 µg