Makaron penne z cukinią i bio pasta z pomidorów

24 października 2016

Propozycja  zdrowego szybkiego w przygotowaniu obiadu.

Składniki:

  • 100g makaron penne pełnoziarnisty
  • 5g olej kokosowy
  • 250g – 1 mała cukinia
  • 5g – 1 ząbek czosnku
  • Przyprawy – sól, pieprz, kurkuma, zioła
  • 50g – ½ opakowania pasty z suszonych pomidorów bio TAPENDE
  • 2g – ½ łyżeczki płatki drożdżowe

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj.
  2. Podsmaż na oleju cukinie , dodaj czosnek, pastę z pomidorów oraz przyprawy.
  3. Wymieszaj ugotowany makaron z sosem , posyp płatkami drożdży.
  4. Smacznego
  1. Jedna porcja zawiera około  14 g błonnika oraz :

  • Białko 18 g
  • Tłuszcz 13 g
  • Węglowodany 99 g
  • Kalorie 563 kcal
  • Sód 25 mg
  • potas 1400mg
  • wapń 110 mg
  • fosfor 414 mg
  • magnez 198 mg
  • żelazo 6 mg
  • cynk 3,83 mg
  • Wit.A 304 µg
  • Wit.D 0,00µg
  • Wit.C 45,7 mg
  • Wit.E 3,35 mg
  • Wit B6 0,80mg
  • Wit B12 0,00 µg
  • Foliany 316,9 µg