Dieta rotacyjno-eliminacyjna to kuracja poprzedzona badaniami laboratoryjnymi, wykonywanymi dzięki współpracy z Instytutem Mikrobiologii, których celem jest diagnoza pacjenta oraz dobór dla niego odpowiednio jadłospisu. To dieta, którą stosuje się na podstawie zdiagnozowanej (badania ImuPro Screen, ImuPro Screen+, ImuPro Basic, ImuPro Complete) alergii IgE i IgG, a także gdy stwierdzono (test genetyczny w kierunku celiakii / test genetyczny w kierunku nietolerancji laktozy) u nas nietolerancje pokarmowe i jednostki chorobowe dietozależne (np. celiakia, nietolerancja laktozy).

Dieta rotacyjno-eliminacyjna składa się z dwóch zasadniczych komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety oraz rotacji produktów dozwolonych do spożycia. Eliminację prowadzi się w takich jednostkach chorobowych jak celiakia czy alergia pokarmowa IgE zależna. Natomiast dieta eliminacyjna na podstawie testów IgG, które diagnozują alergię opóźnioną IgG-zależną, wymaga zastosowania rotacji.

Cel eliminacji

Terapia żywieniowa opóźnionej alergii pokarmowej (Test ImuPro) polega na wyeliminowaniu z diety wszystkich produktów i składników, na które stwierdzono alergię badaniem ImuPro. Eliminacji podlega nie tylko konkretny alergen powodujący alergię, ale również wszystkie produkty, które mogą go zawierać w swoim składzie. Całkowita eliminacja substancji alergizujących i jej pochodnych z jadłospisu z jednej strony eliminuje możliwość wystąpienia objawów alergii, natomiast z drugiej pozbawia organizm ważnego, niezbędnego do jego prawidłowego funkcjonowania składnika odżywczego, dla którego dietetyk powinien znaleźć odpowiedni, wartościowy substytut.

Cel rotacji

Podstawowym celem rotacji jest uniknięcie przeciążenia organizmu potencjalnymi alergenami z tej samej grupy produktów. Rotacja ma ponadto zredukować ryzyko wytworzenia kolejnych alergizacji, zbilansować diety pod kątem wartości odżywczej, a także urozmaicić codzienne menu dla uniknięcia monotonii w diecie. Rotacja polega na wprowadzaniu produktów z tej samej grupy, które mogą być spożywane tylko jednego dnia – ponowne spożycie tych produktów dozwolone jest dopiero po 3 dniach przerwy, czyli dnia 4 i tylko w jeden dzień. W diecie eliminacyjno-rotacyjnej jak najwięcej potraw powinno być przyrządzanych z produktów z upraw biologicznych.

W efekcie dzięki rotacji produktów żywnościowych w diecie, reakcja alergiczna ulega wyciszeniu. Kuracja dietetyczna pomaga zredukować ryzyko wystąpienia nowych alergii, jak również dostarcza organizmowi w stosownych ilościach odpowiednich pod względem jakościowym i ilościowym składników odżywczych, chroniąc go przed niedoborami. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej na produkty spożywcze, będące substytutami znanych alergenów.

Odbiorcy diet eliminacyjno-rotacyjnych, które układa wykwalifikowany dietetyk, to osoby z wybranymi chorobami dietozależnymi.
To dieta, którą stosuje się na podstawie zdiagnozowanej ( badaniami ImuPro Screen, ImuPro Screen+, ImuPro Basic, ImuPro Complete) alergii IgE i IgG, a także gdy stwierdzono ( test genetyczny w kierunku celiakii / test genetyczny w kierunku nietolerancji laktozy) u nas nietolerancje pokarmowe i jednostki chorobowe dietozależne (np. celiakia, nietolerancja laktozy).
Składa się ona z dwóch komponentów – eliminacji produktów szkodliwych z diety oraz rotacji produktów dozwolonych do spożycia.

Eliminację prowadzi się w takich jednostkach chorobowych jak celiakia, czy alergia pokarmowa IgE zależna. Natomiast dieta eliminacyjna na podstawie testów IgG, które diagnozują alergię opóźnioną IgG-zależną, wymaga zastosowania rotacji.

Jadłospisy układane są na podstawie wyników testów, które można wykonać w domu (należy zamówić pakiet do wykonania badania który otrzymasz wraz z instrukcją) lub wykonaj test w laboratorium.

Instytut Mikroekologii
ul. Sielska 10 Poznań.
Cennik testów
Więcej informacje odnośnie testów i ich wykonywania na stronie www.instytut-mikroekologii.pl

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości