Dietoterapia jest, zaraz obok leczenia farmakologicznego, jednym z ważniejszych elementów wspomagających leczenie wielu chorób. Wiele schorzeń układu pokarmowego czy układu krążeniowego wymaga stosowania ściśle określonej diety (np. diety niskokalorycznej czy wysokobiałkowej). Dopiero połączenie elementów tradycyjnego leczenia z dietą daje wymierne efekty w postaci powrotu do zdrowia.

Kiedy należy zastosować dietoterapię?

Dietoterapia zalecana jest najczęściej w przypadkach tzw. chorób dietozależnych, np.:

  • osobom otyłym i/lub z nadwagą – dieta redukcyjna,
  • osobom z niedowagą i/lub niedożywieniem (zarówno jakościowym, jak i ilościowym) – dieta wysokoenergetyczna,
  • w przypadku chorób serca i naczyń krwionośnych (niewydolność krążenia, zawał mięśnia sercowego, po zabiegach kardiochirurgicznych) – dieta regulująca gospodarkę lipidową i hormonalną organizmu,
  • osobom z chorobami metabolicznymi – dieta regulująca gospodarkę lipidową organizmu,
  • przy nietolerancji i alergii pokarmowej – dieta eliminacyjna,
  • w chorobach nowotworowych – gdzie indywidualnie dopasowany jadłospis, powinien dostarczać pokarmy o dużej zawartości przeciwutleniaczy,
  • osobom z cukrzycą – dieta mająca na celu utrzymanie właściwego poziomu glikemii,
  • przy chorobach autoimmunologicznych – dieta regulująca poziom hormonów w organizmie.

Jakie są główne zadania dietoterapii?

Prawidłowo dobrana i zbilansowana dieta jest w stanie znacząco zmniejszyć dolegliwości związane z chorobą i wspomóc powrót pacjenta do zdrowia. Po rozpoznaniu choroby lekarz decyduje o rodzaju stosowanej diety i zaleceniach żywieniowych. Elementem, który koniecznie musi zostać wzięty pod uwagę, jest nie tylko stan zdrowia pacjenta, ale też stopień jego odżywienia czy choroby występujące równolegle.

Dodatkowo należy pamiętać, że każda dieta, niezależnie od tego, przy jakiej chorobie jest zalecana, powinna być dobrana do indywidualnych potrzeb. Dla przykładu, osobom z chorobami metabolicznymi należy ograniczyć w diecie nasycone kwasy tłuszczowe. Przy alergiach pokarmowych zaleca się najczęściej stosowanie diety eliminacyjnej i stopniowe wprowadzanie potencjalnie uczulających pokarmów, ewentualnie stosowanie zamienników potraw.

Skontaktuj się z nami

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Temat

Treść wiadomości