Dietoterapia dla osób z chorobami metabolicznymi

Choroby metaboliczne stanowią bardzo szerokie pojęcie, obejmujące wszystkie schorzenia, które wynikają z zaburzeń związanych z przemianami metabolicznymi organizmu. Najczęstsze z nich to cukrzyca, dyslipidemie oraz tzw. zespół metaboliczny, który nie jest odrębną jednostką chorobową, a zespołem kilku czynników zwiększających ryzyko choroby niedokrwiennej serca.

Choroba niedokrwienna serca jest najczęstszą przyczyną śmierci w większości państw zachodnich. Głównym czynnikiem choroby niedokrwiennej jest miażdżyca tętnic wieńcowych serca. Jest to zespół objawów chorobowych będących następstwem przewlekłego, niedostatecznego zaopatrzenia komórek mięśnia sercowego w tlen i substancje odżywcze.

W Polsce co roku notuje się około 105 tysięcy nowych zachorowań na chorobę niedokrwienną serca.

Za rozwój choroby niedokrwiennej serca odpowiedzialne są: stres, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, dieta obfitująca w kalorie i tłuszcze zwierzęce i prowadząca do zwiększonego poziomu cholesterolu we krwi, niski poziom aktywności fizycznej, zaburzenia snu, nadciśnienie tętnicze, otyłość brzuszna i cukrzyca.

Dieta dla osób z chorobami metabolicznymi ma na celu regulację gospodarki lipidowej organizmu poprzez ograniczenie nasyconych kwasów tłuszczowych, a tym samym zwiększenie udziału w codziennym jadłospisie węglowodanów złożonych. Dieta, jaką proponuje osobom z wybranymi jednostaki chorobowymi ma za zadanie usprawnienie procesów metabolicznych organizmu, zmniejszenie masy ciała, obniżenie poziomu ciśnienia tętniczego krwi oraz ogólną poprawę stanu zdrowia pacjenta.

W trakcie spotkania z dietetykiem pacjent otrzymuje fachową poradę, w jaki sposób ma zmodyfikować styl życia i dietę, aby poprawie uległy czynniki, które doprowadziły do rozwoju zespołu metabolicznego.