Dietoterapia dla osób z nietolerancjami i/lub alergiami pokarmowymi

Nietolerancje oraz alergie pokarmowe to stany, które rozwijają się u osób nadwrażliwych na określone alergeny znajdujące się w produktach żywnościowych. Stanowią one odpowiedź immunologiczną o zróżnicowanym stopniu nasilenia – od objawów o nieznacznym natężeniu aż na tyle poważnych symptomów, które mogą doprowadzić do niebezpiecznego dla życia wstrząsu anafilaktycznego.

Najczęstszymi przejawami alergii są: astma, sezonowy katar sienny, całoroczny nieżyt nosa, pokrzywka, alergiczne kontaktowe zapalenie skóry, uczulenia na pokarmy, uczulenia na żądła pszczół i os oraz anafilaksja (wstrząs anafilaktyczny).

Na alergię choruje około 3,5 miliona Polaków – niepokojący jest wzrost zachorowań u dzieci.

Dla osób, które posiadają pozytywne wyniki testów alergicznych i wiedzą jakich produktów unikać, dietetycy tworzą tzw. diety eliminacyjno.

Stosowanie diety eliminacyjnej ma na celu przywrócenie komfortu życia pacjentowi, a jednocześnie spożywanie odpowiednio dobranych produktów ma za zadanie uzupełnić niedobory związane z eliminacją produktów alergizujących. Zastosowanie zamienników pozwala na spożywanie ulubionych potraw bez konieczności stosowania leków.

Na podstawie wywiadu medyczno-żywieniowego, zebranych wyników testów alergologicznych i innych badań laboratoryjnych, istnieje możliwość skomponowania dla Państwa odpowiedniej diety eliminacyjnej. Właściwie wskazane produkty, których należy unikać oraz takie, które w pełni zastąpią te, których organizm nie toleruje, gwarantują wyciszenie objawów nadmiernej reakcji immunologicznej organizmu. Dietetyk odatkowo przekaże cenną wiedzę, jak stosować produkty, na które nie są Państwo uczuleni, aby nie dopuścić do powstania kolejnych reakcji alergicznych i nietolerancji pokarmowych. Podpowie także, jak dbać o układ pokarmowy i immunologiczny, by wzmocnić ogólną odporność orgazmu.