Dietoterapia dla osób otyłych i/lub z nadwagą

Nadwaga i otyłość stanowią patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, wynikające z nadmiernego przekarmiania – zbyt duża wartość energetyczna (kaloryczna) pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu.

Otyłość zwiększa ryzyko zapadalności na choroby układu krążenia, cukrzycę typu 2, obturacyjny bezdech senny, niektóre nowotwory oraz zapalenie kości i stawów, dlatego też skraca oczekiwaną długość życia. Wyjątkowo duża otyłość prowadzi do niepełnosprawności.

Nadwaga występuje u 16 milionów, a otyłość u 6,5 miliona Polaków.

O prawidłową masę ciała należy dbać całe życie, poprzez odpowiednie nawyki żywieniowe (stosowanie odpowiedniej diety) oraz stosowanie wysiłku fizycznego.

Dietoterapia, obok farmakologii, to ważny element wspomagania leczenia nadwagi i otyłości. Jadłospis dla osób otyłych i z nadwagą, stanowi dietę niskokaloryczną, dostarczającą wszelkich niezbędnych składników odżywczych, a przy tym opracowaną w ten sposób, aby nie narażać pacjenta na okresy głodu. Tego typu jadłospis może być stosowany także u osób ze zdiagnozowanym nadciśnieniem tętniczym.

Nadciśnienie tętnicze to choroba układu krążenia, która charakteryzuje się stale lub okresowo podwyższonym ciśnieniem tętniczym krwi. Na schorzenie to cierpi obecnie blisko 8,8 miliona Polaków.

Zmiana stylu życia istotnie obniża wartości ciśnienia tętniczego oraz zapobiega rozwojowi choroby. Najważniejsze elementy leczenia niefarmakologicznego poza przestrzeganiem odpowiedniej diety to: normalizacja masy ciała, zaprzestanie palenia tytoniu, rezygnacja z napojów alkoholowych oraz zwiększenie aktywności fizycznej.

W przypadku pytań zapraszam do kontaktu telefonicznego, mailowego lub do spotkania z dietetykiem w jednym z naszych gabinetów.