Dietoterapia dla osób z cukrzycą

Cukrzyca nie stanowi odrębnej jednostki chorobowej, ale grupę chorób metabolicznych charakteryzującą się podwyższonym poziomem cukru we krwi, wynikającym z defektu produkcji insuliny przez trzustkę (typ 1 cukrzycy) lub jej działania (typ 2 cukrzycy). Przewlekły podwyższony poziom cukru we krwi wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych.

Na cukrzycę typu 2 choruje 1,9 miliona, a na cukrzycę typu 1 około 150 tysięcy Polaków.

Ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 może być zredukowane poprzez: dokonanie zmian w diecie (spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym, zwiększenie spożywania złożonych węglowodanów, zmniejszenie ilości tłuszczów nasyconych, więcej rozpuszczalnego błonnika), utrzymywanie prawidłowej masy ciała oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Bardzo ważnym elementem profilaktyki i leczenia cukrzycy jest także unikanie palenia tytoniu i nadużywanie alkoholu.

Odpowiednio skomponowana dieta reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga leczenie cukrzycy, a ponadto może wpłynąć na cofnięcie się objawów przedcukrzycowych. Przy właściwie opracowanej przez dietetyka kuracji nie jest potrzebna suplementacja witaminami oraz składnikami mineralnymi.

Zbilansowany jadłospis ma na celu utrzymanie prawidłowego stężenia glikemii we krwi, regulację gospodarki lipidowej organizmu, zapewnienie optymalnych wartości ciśnienia tętniczego oraz utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Diety dla osób z cukrzycą, wcale nie muszą być monotonne, restrykcyjne oraz niesmaczne. Tego typu kuracje są tworzone w ten sposób, aby nie przekraczać dziennego zapotrzebowania kalorycznego. W diecie dla cukrzyka należy szczególnie dbać nie o ilość, ale o jakość posiłków, które powinny być bogate w witaminy, składniki mineralne, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik.