Spożywanie owsianki w wieku dziecięcym zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości brzusznej w wieku dorosłym

24 października 2016

Do oceny stanu odżywienia służy między innymi wskaźnik WHR ( Waist/Hip/Ratio- stosunek obwodu talii do obwodu bioder) który informuje o  rozmieszczeniu tłuszczu podskórnego w organizmie. Występują  dwa typy otyłości : androidalna oraz ginoidalna.

Otyłość to choroba metaboliczna, wieloczynnikowa ( uwarunkowania genetyczne oraz środowiskowe), spowodowana brakiem dostatecznej aktywności fizycznej oraz spożywaniem nadmiernej ilości wysokokalorycznej i przetworzonej żywności. Otyłość brzuszna tzw. androidalną cechuje nagromadzenie nadmiernej tkanki tłuszczowej w obrębie jamy brzusznej.

W badaniach stwierdzono, iż ten typ otyłości powiązany jest z występowaniem choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy typ II, hiperlipoproteinemii i hiperinsulinemii , nadciśnienia tętniczego, jak również częstością wylewów krwi do mózgu. Przyjęto iż otyłość androidalną, brzuszną (typu ‚jabłko’) rozpoznajemy, gdy WHR jest większy lub równy 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn. Natomiast otyłość gynoidalną, pośladkowo-udową (typu ‚gruszka’) rozpoznajemy, gdy WHR jest niższy niż 0,8 u kobiet lub 1,0 u mężczyzn.

WHR = obwód talii / obwód bioder

Innym wskaźnikiem oceny stanu zdrowia człowieka jest obwód taliiW badaniach dowiedzione iż obwód talii u kobiet poniżej 80cm i u mężczyzn 94cm zmniejsza ryzyko powikłań otyłości. Natomiast przekroczenie wartości 88cm u kobiet i 102cm u mężczyzn kojarzy się z zaburzeniami sprzyjającymi rozwojowi poważnych chorób.

Naukowcy z National Health and Nutrition Examination Survey w latach 2001-2010 na grupie liczącej 14 690 dzieci w wieku od 2 do 18 lat przeprowadzili badanie którego celem była ocena związku pomiędzy spożywaniem owsianki a wielkością spożycia składników odżywczych, jakością diety oraz występowaniem otyłości brzusznej u dzieci w wieku od 2- 18 lat.

Ocenę ilościową określono na podstawie 24 godzinnego wywiadu żywieniowego, natomiast oceny jakościowej dokonano za pomocą Healthy Eating Index – 2010 ( HEI-2010).

Wyniki badań wykazały iż codzienne spożywanie płatków owsianych przez dzieci skutkuje znacząco niższą podażą :

  • tłuszczu ogółem
  • jednonienasyconych i nasyconych kw. tłuszczowych,
  • cholesterolu ,
  • sodu

oraz wyższą podażą

  • błonnika pokarmowego
  • tiaminy
  • ryboflawiny
  • witamin B1,B2
  • Witaminy A
  • Wapnia
  • Fosforu
  • Magnezu
  • Żelaza
  • Potasu
  • Miedzi

Ocena jakościowa diety dzieci i młodzieży spożywających codziennie owsiankę określono na znacząco wyższym poziomie a niżeli reszty badanych.

Spożywanie większej ilości produktów pełnoziarnistych wiąże się z niższym spożyciem ziarna rafinowanego oraz pustych kalorii. Regularne spożywanie owsianki zmniejsza ryzyko rozwoju otyłości brzusznej w wieku starszym u dzieci i młodzieży, znacząco zwiększa ilość składników odżywczych oraz poprawia jakość diety.

Źródło:

  • O’Neil CE, Nicklas TA, Fulgoni VL, DiRienzo MA. Cooked oatmeal consumption is associated with better diet quality, better nutrient intakes, and reduced risk for central adiposity and obesity in children 2-18 years: NHANES 2001-2010. Food Nutr Res. 2015 May 27;59:26673. doi: 10.3402/fnr.v59.26673. ECollection 2015
  • Nowacka N.:Metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, Journal of NutriLife, 2012, 06, ISSN:2300-8938,