Witaminowy koktajl na bazie szpinaku z jabłkiem truskawkami i mlekiem kokosowym

27 czerwca 2017

 

 

 

 

Szpinak obfituje w substancje przeciwutleniające jak beta-karoten, witaminę C oraz luteinę, dlatego warto go spożywać szczególnie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jest bogatym źródłem magnezu, dzięki czemu ma korzystny wpływ na osoby żyjące w przewlekłym stresie ponieważ usprawnia prace układu nerwowego. Jest także źródłem potasu – obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Zawiera żelazo, kwas foliowy i witaminy gr. B, które są bardzo ważne dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu, dlatego zalecany jest w żywieniu kobiet planujących potomstwo czy już ciężarnych. Ponadto zawiera również witaminę K, odpowiedzialną za krzepnięcie krwi czy opóźniającą starzenie komórek witaminę E.  A co równie ważne szpinak jest pyszny i nisko kaloryczny, warto urozmaicać nim  potrawy.

*Propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek – ok. 230kcal.

 

 

Składniki na 1 porcję –