Imbir to roślina której łodygi osiągają około 1 m wysokości, natomiast w podziemiu lokalizują się widlasto rozgałęzione kłącza tworzące cenione za swoje wyjątkowe właściwości bulwy. Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych znany już od starożytności. Uprawiana jest dziś na obszarach Chin, Indonezji, Florydy, Meksyku i Australii. Mitologia hinduska opisuje imbir jako roślinę która wytwarza pobudzające do życia pole energetyczne wpływające korzystnie na inne rośliny, oraz pobudza wzrost i płodność wszystkich organizmów.
Dojrzały imbir ( kłącze) poddaje się obróbce dzięki czemu mamy dostępność różnych rodzajów imbiru. Imbir brunatny powstaje dzięki procesowi suszenia na słońcu lub w suszarni natomiast imbir biały uzyskuje się w procesie bielenia za pomocą dwutlenku siarki, kredy lub gipsu. Poznanych jest około 80 gatunków tej rośliny.
Najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, którego ilość w kłączach waha się w granicach 0,6-3,5 %. Olej ten zawiera około 50% seskwiterpenu zingiberolu, który to odpowiada za charakterystyczny aromat imbiru. Do innych równie cennych składników występujących w imbirze zalicza się gingerol, szogaol, zingeron odpowiadające za charakterystyczny ostry smak. Skrobia stanowi od 15 do 50%, i lokalizuje się w komórkach miękiszu kory. Liście imbiru wykorzystywane są do wytwarzania herbaty i ziół leczniczych.
Badania wykazały liczne korzyści wynikające ze spożywania imbiru który w znaczący sposób przyczynia się do poprawy stanu zdrowia człowieka.
Zastosowanie :
- działa przeciwwymiotnie ( choroba lokomocyjna, nudności w ciąży, nudności w chemioterapii i in.)
- łagodzi bóle mięśniowe (miesiączkowe, choroby reumatyczne, powysiłkowe – zakwasy i in.)
- wzmacnia odpowiedz immunologiczna organizmu ( przeziębienie-grypa, infekcje bakteryjne i wirusowe )
- w leczeniu nowotworów (rak : piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuc, czerniaka)
- stosowany jest w leczeniu migreny
- reguluje krzepliwość krwi
- stosowany w chorobach przewodu pokarmowego ( infekcje żołądkowo-jelitowe, IBS, niewydolność trzustki, i in.)
- skutecznie obniża poziom cholesterolu
- reguluje poziom cukru we krwi, stosowany w leczeniu cukrzycy
Imbir ceniony jest za jego rozgrzewające, wzmacniające, stymulujące oraz regenerujące właściwości. Związki olejku eterycznego stymulują krążenie co zapobiega agregacji płytek krwi i chroni przed zakrzepami. Badania w których porównano skuteczność imbiru świeżego, suszonego oraz podsmażanego (stir-frying) w leczeniu zaburzeń agregacji płytek krwi, wykazano iż żadne ze sposobów przetworzenia nie wpływa negatywnie na działanie prozdrowotne imbiru. Jednakże najwyższą skuteczność przypisano imbirowi w formie świeżej. Imbir wykazuje szereg innych właściwości m. in działa detoksykująco, wykrztuśnie, antyseptycznie , poprawia apetyt. Eliminuje poczucie pełności i dyskomfort po spożyciu pokarmów tłustych poprzez usprawnianie procesów trawiennych.
Inne badania w których analizowano aktywność przeciwutleniającą imbiru wykazano iż imbir poddany procesowi suszenia charakteryzuje się najwyższą aktywnością antyoksydacyjną, kolejno podsmażany ( stir-frying), następnie świeży. Przetwarzanie imbiru przyczynia się również do zwiększenia ilości bioaktywnych związków fenolowych. Kłącze imbiru poddane procesowi zamrożenia-rozmrożenia, zmienia barwę, strukturę oraz ilość składników odżywczych, jednakże nie wpływa to znacząco na obniżenie wartość odżywczej imbiru.
W olejku eterycznym imbiru jak również w czarnym pieprzu, kminku, cynamonie znajduje się organiczny związek chemiczny – SAFROL, który uważany jest za słaby kancerogen. Związek ten dezaktywuje się podczas procesów suszenia w wysokich temperaturach oraz podczas gotowania ( 5minut w 100°C). Pomimo tego iż imbir stosowany jest od wieków nadal brak jest danych systemowych oceny bezpieczeństwa. W badaniu na szczurach którym przez 35dni podawano oprócz standardowego granulatu – 500,1000 i 2000 mg/kg sproszkowanego imbiru nie zaobserwowano istotnych zmian względem grupy kontrolnej. Nie stwierdzono również patologicznych nieprawidłowości w sercu i wątrobie, na tej podstawie przyjęto iż stosowanie imbiru nie zagraża zdrowiu.
Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobami żołądka u których może wystąpić nasilenie objawów.
Substancje zawarte w imbirze mogą zwiększać wchłanianie farmaceutyków. Dlatego też osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (warfarynę, aspirynę) powinny zachować szczególną ostrożność gdyż istnieje ryzyko wystąpienia krwotoków.
Wartość odżywcza w 100g Imbiru świeżego oraz suszonego – porównanie
imbir świeży
źródło: http://www.nutritionvalue.org/Ginger
Źródła:
- Yuxin Lia, Yan Hong,Yanquan Han,,Yongzhong Wang,, Lunzhu Xia , Chemical characterization and antioxidant activities comparison in fresh, dried, stir-frying and carbonized ginger, Journal of Chromatography B, Volume 1011,2016,223–232
- Grys A, Łowicki Z., Parus A., Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45
- Jayashree E., Visvanathan R., John Zachariah T., Quality of dry ginger (zingiber officinale) by diffrent dring methods, J Food Sci Tech,2014,Nov51(11)
- Jie Zheng,YueZhou,YaLi,Dong-PingXu,ShLin andHua-BinLi, Spices for Prevention and Treatment of Cancers Nutrients2016,8(8), 495;
- Malhotra S., Singh A Pal- Medicinal properties of ginger, Natural Product Radiance, Vol 2(6),2003
- Singha P., Muthukumarappan K., Quality changes and freezing time prediction during freezing and thawing of ginger, Food Sci Nutri ,Jul 4(4), 2015
- Wartość odżywcza imbir świeży i suszony – www.nutritionvalue.org