Właściwości imbiru- porównanie świeżego, smażonego ( stir-frying) oraz suszonego

7 grudnia 2016

Imbir to roślina której łodygi osiągają około 1 m wysokości, natomiast w podziemiu lokalizują się widlasto rozgałęzione kłącza tworzące cenione za swoje wyjątkowe właściwości bulwy. Imbir jest jedną z najstarszych roślin przyprawowych i leczniczych znany już od starożytności. Uprawiana jest dziś na obszarach Chin, Indonezji, Florydy, Meksyku i Australii. Mitologia hinduska opisuje imbir jako roślinę która wytwarza pobudzające do życia pole energetyczne wpływające korzystnie na inne rośliny, oraz pobudza wzrost i płodność wszystkich organizmów.

Dojrzały imbir ( kłącze) poddaje się obróbce dzięki czemu mamy dostępność różnych rodzajów imbiru. Imbir brunatny powstaje dzięki procesowi suszenia na słońcu lub w suszarni natomiast imbir biały uzyskuje się w procesie bielenia za pomocą dwutlenku siarki, kredy lub gipsu. Poznanych jest około 80 gatunków tej rośliny.

images

Najcenniejszym składnikiem imbiru jest olejek eteryczny, którego ilość w kłączach waha się w granicach 0,6-3,5 %. Olej ten zawiera około 50% seskwiterpenu zingiberolu, który to odpowiada za charakterystyczny aromat imbiru. Do innych równie cennych składników występujących w imbirze zalicza się gingerol, szogaol, zingeron odpowiadające za charakterystyczny ostry smak. Skrobia stanowi od 15 do 50%, i lokalizuje się w komórkach miękiszu kory. Liście imbiru wykorzystywane są do wytwarzania herbaty i ziół leczniczych.

Badania wykazały liczne korzyści wynikające ze spożywania imbiru który w znaczący sposób przyczynia się do poprawy stanu zdrowia człowieka.

Zastosowanie :

  • działa przeciwwymiotnie ( choroba lokomocyjna, nudności w ciąży, nudności w chemioterapii i in.)
  • łagodzi bóle mięśniowe (miesiączkowe, choroby reumatyczne, powysiłkowe – zakwasy i in.)
  • wzmacnia odpowiedz immunologiczna organizmu ( przeziębienie-grypa, infekcje bakteryjne i wirusowe )
  • w leczeniu nowotworów (rak : piersi, jelita grubego, wątroby, prostaty, płuc, czerniaka)
  • stosowany jest w leczeniu migreny
  • reguluje krzepliwość krwi
  • stosowany w chorobach przewodu pokarmowego ( infekcje żołądkowo-jelitowe, IBS, niewydolność trzustki, i in.)
  • skutecznie obniża poziom cholesterolu
  • reguluje poziom cukru we krwi, stosowany w leczeniu cukrzycy

Imbir ceniony jest za jego rozgrzewające, wzmacniające, stymulujące oraz regenerujące właściwości. Związki olejku eterycznego stymulują krążenie co zapobiega agregacji płytek krwi i chroni przed zakrzepami. Badania w których porównano skuteczność imbiru świeżego, suszonego oraz podsmażanego (stir-frying) w leczeniu zaburzeń agregacji płytek krwi, wykazano iż żadne ze sposobów przetworzenia nie wpływa negatywnie na działanie prozdrowotne imbiru. Jednakże najwyższą skuteczność przypisano imbirowi w formie świeżej. Imbir wykazuje szereg innych właściwości m. in działa detoksykująco, wykrztuśnie, antyseptycznie , poprawia apetyt. Eliminuje poczucie pełności i dyskomfort po spożyciu pokarmów tłustych poprzez usprawnianie procesów trawiennych.

Inne badania w których analizowano aktywność przeciwutleniającą imbiru wykazano iż imbir poddany procesowi suszenia charakteryzuje się najwyższą aktywnością antyoksydacyjną, kolejno podsmażany ( stir-frying), następnie świeży. Przetwarzanie imbiru przyczynia się również do zwiększenia ilości bioaktywnych związków fenolowych. Kłącze imbiru poddane procesowi zamrożenia-rozmrożenia, zmienia barwę, strukturę oraz ilość składników odżywczych, jednakże nie wpływa to znacząco na obniżenie wartość odżywczej imbiru.

W olejku eterycznym imbiru jak również w czarnym pieprzu, kminku, cynamonie znajduje się organiczny związek chemiczny – SAFROL, który uważany jest za słaby kancerogen. Związek ten dezaktywuje się podczas procesów suszenia w wysokich temperaturach oraz podczas gotowania ( 5minut w 100°C). Pomimo tego iż imbir stosowany jest od wieków nadal brak jest danych systemowych oceny bezpieczeństwa. W badaniu na szczurach którym przez 35dni podawano oprócz standardowego granulatu – 500,1000 i 2000 mg/kg sproszkowanego imbiru nie zaobserwowano istotnych zmian względem grupy kontrolnej. Nie stwierdzono również patologicznych nieprawidłowości w sercu i wątrobie, na tej podstawie przyjęto iż stosowanie imbiru nie zagraża zdrowiu.

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z chorobami żołądka u których może wystąpić nasilenie objawów.

Substancje zawarte w imbirze mogą zwiększać wchłanianie farmaceutyków. Dlatego też osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew (warfarynę, aspirynę) powinny zachować szczególną ostrożność gdyż istnieje ryzyko wystąpienia krwotoków.

Wartość odżywcza w 100g Imbiru świeżego oraz suszonego – porównanie

imbir świeży

images
images
images
images

źródło: http://www.nutritionvalue.org/Ginger

Źródła:

  1. Yuxin Lia, Yan Hong,Yanquan Han,,Yongzhong Wang,, Lunzhu Xia , Chemical characterization and antioxidant activities comparison in fresh, dried, stir-frying and carbonized ginger, Journal of Chromatography B, Volume 1011,2016,223–232
  2. Grys A, Łowicki Z., Parus A., Właściwości lecznicze imbiru ( Zingiber officinale Roscoe), Postępy Fitoterapii 1/2010, s. 42-45
  3. Jayashree E., Visvanathan R., John Zachariah T., Quality of dry ginger (zingiber officinale) by diffrent dring methods, J Food Sci Tech,2014,Nov51(11)
  4. Jie Zheng,YueZhou,YaLi,Dong-PingXu,ShLin andHua-BinLi, Spices for Prevention and Treatment of Cancers Nutrients2016,8(8), 495;
  5. Malhotra S., Singh A Pal- Medicinal properties of ginger, Natural Product Radiance, Vol 2(6),2003
  6. Singha P., Muthukumarappan K., Quality changes and freezing time prediction during freezing and thawing of ginger, Food Sci Nutri ,Jul 4(4), 2015
  7. Wartość odżywcza imbir świeży i suszony – www.nutritionvalue.org